in

Isprobajte recept za krafne na masti s rakijom i tajnim sastojkom iz stare slavonske kuharice

Domaće krafne / FOTO: Blaga&misterije
Domaće krafne / FOTO: Blaga&misterije

Nedavno je do nas stigao recept za krafne s rakijom čija je priprema jednostavna, a izvor nepoznat. S koljena na koljeno prenosi se desetljećima pa je do nas došao iz Zlatne doline gdje se podno Papuka ovakve krafne redovito pripremaju. Iako se u krafne obično stavlja nadjev poput pekmeza ili čokolade, kažu da su ovakve krafne dobre tek posipane šećerom u prahu.

Kao i većina starih domaćinskih kuharica, sam recept navodi samo sastojke, bez postupka pripreme za koji se vjerovalo da je dobro poznat svakoj domaćici. Kako bismo otkrili točan postupak – obratili smo se izvanrednoj poznavateljici tehnika tradicionalne kuhinje koja nas svakom zgodom blagoslovi znanjem i objašnjenjima.

Recept za krafne / FOTO: Blaga&misterije
Recept za krafne iz privatne arhive / FOTO: Blaga&misterije

Kod krafni, tijesto je bitno dobro promjesiti da se razvije gluten, a kod pečenja je poželjno koristiti mast. Zbog praška za pecivo i rakije – one ne bi trebale biti masne.

Priprema tijesta

Prvo je nužno napraviti “starter” mješavinu koja se sastoji od pola litre toplog mlijeka u kojoj se zamiješa natrgani svježi kvasac, žlica brašna i žlica šećera. Tako se ostavi da se diže petnaestak minuta u toploj prostoriji. Ovdje skrećemo pozornost da, osim kvasca, ostali sastojci nisu navedeni u pisanom receptu koji smo dobili. Naime, nekadašnjim domaćicama su se ti sastojci podrazumijevali bez posebnog naglašavanja. Čim u smjesu ide kvasac, zna se da ga se treba razmutiti u toplom mlijeku, sa šećerom i brašnom stoga se to nije moralo dodatno još pisati u recept.

U međuvremenu je nužno spremiti i mješavinu ostalih sastojaka. U zdjelu promiješajte prvo suhe sastojke – stavite pola kilograma oštrog i pola kilograma mekog brašna, žličicu praška za pecivo, dvije žlice šećera, jednu ravnu žlicu soli, naribanu koricu limuna. Ovdje pripazite da imate domaći limun, za koji znate da nije tretiran nikakvim pesticidima. Ako pak niste sigurni u to, potopite limun u vodu u koju ste stavili kuhinjske sode bikarbone te tako ostavite desetak minuta. Potom ga operite čistom vodom i spreman je za ribanje.

U pripremljene zamiješane suhe sastojke potom dodajte 0,03 litre rakije ilitiga popularnije znani tričak, trećinu margarina narezanog na kockice ili listiće sobne temperature, 2 žumanjka i 1 cijelo jaje. Kada se mješavina kvasca digne, sadržaj dodajte u ovu mješavinu. Sve dobro zamiješajte tako da se tijesto na kraju odvaja od zdjele. Prije se miješalo, odnosno “tuklo” kuhačom, no danas su dostupni ručni mikseri i kuhinjski roboti gdje treba koristiti nastavak za izradu tijesta – tzv. svrdla.

Krafne trebaju toplinu i mast

Tako umijeseno tijesto pustite da se diže, obvezno u toploj prostoriji. Nakon što je tijesto naraslo duplo, prebaci se na kuhinjsku ploču ili stol. Razvaljajte ga na otprilike 1 cm debljine. Potom modlom za krafne oblikujte krugove. Prebacite ih na veliku pamučnu krpu ili stolnjak, pazeći da između svake bude razmak, te ih s drugom krpom ili ostatkom stolnjaka prekrijte. Tako ih pustite da se dižu otprilike pola sata. Pri ovome je važno da u prostoriji gdje se tijesto diže bude toplo.

Iako su slavonske žene krafne uvijek pekle na masti jer su toga uvijek imale u svom domaćinstvu, ove krafne nisu masne zbog rakije, ali i zbog tajnog sastojka koji smo danas otkrili – prašak za pecivo. Potonje je u recept samoinicijativno dodala naša domaćica upravo zato što joj je smetao višak masnoće s krafni. S obzirom na to da se mast sve manje koristi u modernim domaćinstvima, slobodno koristite ulje po želji, iako za ove krafne toplo preporučujemo svinjsku mast.

Savjeti za pečenje i uživanje

Kod samog procesa pečenja, treba pripaziti da mast, odnosno ulje bude optimalne temperature – niti prehladno niti prevruće. Stoga savjetujemo da mast zagrijete na srednje jakoj vatri. Krafne ubacujete u lonac gornjom stranom prema dolje. Imajte na umu da ne ubacujete previše krafni odjednom kako ne biste previše rashladili mast. Čim ste ubacili krafne, poklopite lonac. Idealno bi bilo da ga poklopite staklenim poklopcem jer ćete tako bolje vidjeti što se događa s krafnama. Kad primjetite da su se oblikovale u krug, znate da je vrijeme za okret. Pritom dobro pripazite kako mičete poklopac s lonca kako biste spriječili da kondenzat vode, koji se uhvatio s unutarnje strane poklopca, upadne u vruću mast i pošprica uokolo.

Kada su krafne gotove, stavite ih na papir kako bi upio višak masnoće. Potom ih možete servirati svojim najmilijima i svim maškaranim ljudima koji Vas dođu posjetiti.

Domaće krafne / FOTO: Blaga&misterije
Domaće krafne / FOTO: Blaga&misterije

Ako Vam ne uspije prvi puta, probajte opet – praksom do savršenstva. Na kraju krajeva, dovoljno je da prostorija u kojoj pripremate tijesto nije dovoljno zagrijana i krafne se neće dići kako bi trebale. Bez obzira na ovo, nemajte straha. Pripremite si ove najukusnije domaće krafne, koje su u sredini dovoljno šuplje da ih možete prepuniti nadjevom po želji.

Uživajte!

Gradski sudac Adam Balogh FOTO: Muzej grada Zagreba

U muzeje diljem Hrvatske dolazi sve manje djece i školaraca, a sve više turista

Predstavljanje Leksikona utvrda Hrvatske, FOTO: Alen Klimenta

Leksikon utvrda Hrvatske u viteškoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima